Всичко, което е необходимо да знаете за бебешката кожа

Дата: 25 Яну 2018

 

Фина, крехка и все още развиваща се, кожата на бебетата изисква внимание и подходяща грижа. Продуктите, съдържащи невен, алое вера или масло от  - три растения, известни с благоприятните си ефекти върху крехкия епидермис, са идеални за съхраняване на нежността й. 

 

 

Защо детската кожа има нужда от специална грижа?

След като в продължение на 9 месеца бебетата са били потопени в амниотична течност, кожата им внезапно влиза в контакт с въздуха и се излага на:

  • разлика в температурните условия
  • многообразние на микроорганизми
  • триене, причинено от пелени, дрехи и други тъкани
  • честа употреба на хигиенни продукти

Следователно на нежната детска кожа се налага бързо да се адаптира към тази нова среда. За щастие, епидермисът и особено най-външният му слой  (stratum corneum) действа като защитна бариера срещу термични, химични и микробни агресии.

Структурата и функциите на роговия слой на кожата на бебетата са подобни на тези на кожата на възрастните. Тя служи за защитна бариера още от раждането, но въпреки това, бебешката кожа има специфични физиологични характеристики, които я правят значително по-крехка и чувствителна.

 

Бебетата имат по-финна кожа.

Въпреки че що се отнасят до самият епидермис, той е също толкова плътен, колкото и на зрял човек (50 микрона), това определено не важи за цялостната здравина на кожата (епидермис, дермис и хиподермис), която е почти двойно по-финна при бебетата (120 микрона в сравнение с 210).

 

Бебетата имат много по-крехка кожа.

При раждане pH на роговия слой е неутрален, а за да играе rолята на ефективен “щит“ срещу микробите и избирателно да колонизира безопасните микроорганизми, e необходимо да е киселинен. Изисква се известно време преди това да стане възможно.

Буферният капацитет на бебешката кожа е друг фактор за уязвимост, който трябва да бъде отчетен. Кожата на зрял индивид притежава такъв капацитет, който му позволява да издържи на алкалната среда и да възстанови първоначалното pH само за няколко часа. При бебетата обаче той още е недоразвит и именно за това кожата е по-крехка.

 

Бебетата имат по-суха кожа

При раждането бебетата са покрити с гъсто, вискозно и белезникаво вещество, наречено “vernix caseosa“. Този мазен слой, предпазва плода през времето, което прекарва в утробата, потопен в амниотичната течност. Хиперсекрецията е все още активна под влиание на майчините хормони през първия месец и практически спира между шестия и пубертета. Това е причината, поради която бебешката кожа е относително суха след шестия месец. 

 

 

А ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ

"Cradle cap" не е нищо повече от червени плаки, покрити с гъста, жълтеникава, мазна мъртва кожа. Намира се върху скалпа на бебето и се дължи на интензивната активност на мастните жлези, комбинирана с действието на майчините хормони. Бъдете спокойни! Ще изчезне само след няколко седмици, до няколко месеца. Можете и да го предотвратите, ако ползвате хипоалергичен шампоан два или три пъти седмично и четкате косата ежедневно с мека четка.

 

Бебешката кожа е по-малко хидратирана.

Въпреки високото си съдържание на вода (75%) детската кожа има тенденцията да изсъхва по-често от тази на възрастните. Това се дължи на ниската концентрация на естествени овлажняващи фактори. Те представляват вещества (млечна киселина, захари и др.), намиращи се в същината на роговите клетки. Способността им е да пренасят вода из рововия слой, оставяйки го овлажнен.

 

Бебешката кожа е лесно раздразнима.

Малкото количество хидролипиден слoй прави бебешката кожа много по-лесно раздразнима, създавайки впечатление за сухота.

 

Бебешката кожа е уязвима.

При бебетата разликата между повърхността на кожата и теглото й е изключително голяма в сравнение с тази на възрастните, а именно три пъти по-голяма. Имайки това предвид, не е трудно при прилагане на козметика да се превиши 20-30% от цялата повърхност на тялото. Това води до риск от предозиране или токсификация, дължащи се на активните съставки. Също така рискът се увеличава поради недостатъчно развитите детоксификационни и елиминационни функции при бебетата.

 

Бебешката кожа е склонна към инфекции.

   В утробата стерилната кожа на бебето бързо се колонизира от микроорганизми при раждането. Отнема няколко седмици, за да се балансира кожната флора – оттам тя е най-чувствителна към потенциално микробно заразяване през първите няколко седмици.

Следователно можем да осъзнаем колко точно е важно да се грижим за кожата на бебетата и да използваме подходящите козметични продукти, които са нежни по отношение на крехкия си епидермис.

 

 

 

Ключовите съставки за грижата за бебешка кожа

 

Невен за възстановяване на кожата

 

 

 

Произхождаща от Средиземно море, календулата от древни времена е използвана заради нейните благоприятни ефекти върху кожата. Известна е със своите овлажняващи и успокояващи свойства, особено що се отнася до суха, чувствителна или деликатна кожа и именно за това е толкова предпочитана съставка в бебешката козметика.

 

Маслото от шеа подхранва и възстановява кожата.

 

 

Маслото от шеа се получава от ядките и бадемите на дървото Ши, което расте в Африка. То има богато съдържание на витамин Е и мастни киселини. Този уникален негов състав му осигурява идеални овлажняващи свойства за деликатната бебешка кожа, която е склонна към раздразнение. 

 

 

Алое вера подхранва кожата в дълбочина.

 

 

 

Принадлежащо към семейството на лилията и зюмбюла, алое вера е тропическо, трайно, сочно растение от семейство на алоето. То съдържа богатство от активни съставки: калций, хлор, хром, аминокиселини и различни витамини. Още преди векове е било използвано заради способността му да свързва водата с повърхността на кожата, което го прави и идеален овлажнител за кожата на бебето.

 

В допълнение към всичко изброено по-горе, на майките се препоръчва да избират органично сертифицирани козметични продукти, които не съдържат вещества като парабени, феноксиетанол, силикони, сулфати или фталати, тъй като са потенциално токсични за кожата на бебетата.

 

Избирайте леки, хипоалергенни продукти за нежната кожа на вашето бебче - опитайте бебешката серия на Fleurance Nature, сертифицирани БИО протукти,  специално разработени за деца под 3 години и произведени във Франция!

 

АКО СЪДЪРЖАНИЕТО НА СТАТИЯТА ВИ Е БИЛО ПОЛЕЗНО, ХАРЕСАЙТЕ FACEBOOK СТРАНИЦАТА НИ -  https://www.facebook.com/beautyspot.bg/  И ЩЕ МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ СТАТИИ, НОВИНИ И ПРОМОЦИИ!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Нови продукти

Всички продукти

Върни До Горе